admin | 22 Eylül 2019 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Manşet, Sağlık, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+
DT. GÜLER, “ŞİDDETİ ÖNLEYİCİ YASAL CAYDIRICILIK ARTMALIDIR”
Dişini çektirmek için gittiği diş hekimini, dişi uyuşmadığı gerekçesiyle bıçaklayan kişiyi kınayan
Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Fatih Güler, bu şahsın en ağır cezaya çarptırılmasını istedi.
HEKİME KARŞI NEFRET PSİKOLOJİSİ OLUŞMUŞ DURUMDA
Geçtiğimiz gün Bursa Ağız ve Diş Hastalıkları Hastanesinde bir diş hekiminin hastası tarafından bıçaklanmasına tepki gösteren Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Fatih Güler, yaptığı açıklamada “Meslektaşlarımıza yapılan saldırılar münferit olmaktan çıkmıştır. Bir hekim kolay yetişmemektedir. Toplumda hekim ve sağlık çalışanına karşı sanki bir nefret psikolojisi oluşmuş durumda. İnsanlar istedikleri olmasa, tedavileri istedikleri gibi sonuçlanmasa bunun hesabını kendim sorarım psikolojisi gelişmiş durumda. Bu da artık hak aramaktan öteye geçmiştir. Bu durum hekimi suçlayan, hekimi küçümseyen, hekimi aşağılayan, hekimin üzerinde biriken iş yükünden kaynaklı performansı düşünce onu anlamayan sistemin getirdiği bir sonuçtur. Biz hekimler son derece tatsız bir durumdayız.”
ŞİDDETE BULAŞAN TOPLUMDA DIŞLANMALI
Tıp ve Diş Hekimliği Fakültelerinde öğrenciler yakın dövüş dersleri alarak kendi can güvenliklerini kendileri mi sağlamalı diye konuşan Başkan Dt. Güler, “İster hekim ister diş hekimi ister sağlık çalışanı olsun tasvip edilmeyen bu saldırılar rutinleşti. Önlenmesi için defalarca protesto ediyoruz, açıklamalar yapıyoruz. Değişen bir şey yok. Bir şeylerin değişmesi için şiddeti önleyici yasal caydırıcılık artmalıdır. Neredeyse her ailede bir hekim, bir diş hekimi var. İnsanlar empati yapmalıdır. Bir hekimin kolay yetişmediği herkes tarafından bilinmektedir. Dişi uyuşmadı diye hekim bıçaklanacaksa, çocuk zayıf not alınca öğretmen bıçaklanacaksa, buzdolabı bozulduğunda servis saldırıya uğrayacaksa bu işin sonu nereye varacak? Bu konuda Sağlık Bakanlığı propaganda üstünlüğünü sağlamalıdır. Performansa dayalı hizmet alımından vazgeçilmeli ve bu tip saldırıların cezası daha ağır olmalıdır. Bıçak, tabanca taşıma şartları ağır olmalı, ruhsatlı silah verilme şartları ağırlaştırılmalı, şiddete karşı toplumsal baskı artmalıdır. Şiddete bulaşanın toplumda dışlanması lazımdır.” dedi.