admin | 30 Temmuz 2019 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+
ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, tarımın geleceğini tehdit eden unsurların belirlenmesi ve isabetli tarım politikalarının oluşturulması için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na ‘Araştırma Önergesi’ sundu.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Doğan ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile ziraat mühendislerinden edindiği bilgiler ışığında Türkiye’de tarımsal üretim ve tarımsal yapının önemli ölçüde değişim geçirdiğine vurgu yapan Dr. Şevkin, “Tarımsal dış ticarette net ithalatçı olmamız, kırsal alanların yaşlı nüfusa terk edilmesi, tarım ürünlerinin maliyetlerinin ve fiyatlarındaki ciddi artışlar, ekilmeden boş bırakılan tarım arazileri, kronikleşmiş gıda enflasyonu gibi olgular, bu yapısal değişmelere gösterilebilecek birkaç örnek olarak sayılabilir” dedi.
“GELECEĞE HAZIRLIKLI OLMALIYIZ”
İklim değişikliği, toprak ve su kirliliği ile yetersizliği, yoksulluk ve açlık, nüfus artışı ve göç gibi sorunların da tarımın geleceğini tehdit eden, gelecekte tarımsal yapıyı önemli ölçüde belirleyen faktörlerin varlığı da düşünüldüğünde günümüzde yaşanılan sorunlara çözüm bulmanın tek başına yetmeyeceği, bunun yanında geleceğe de hazırlıklı olma gerçeğinin karşımızda önemli bir görev olarak durduğuna işaret eden Dr. Şevkin, ‘Araştırma Önergesi’nin gerekçelerini şu sözlerle sıraladı:
“Öteden beri ülkemizin önemli bir tarımsal üretim merkezi olan Adana’nın (Çukurova Bölgesinin) bu sorunlardan bağımsız düşünülemeyeceği gibi, iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek olması, yoğun girdi kullanımı, anız yakma benzeri bölgeye özgün sorunlarla sorunları daha ağır yaşayacağı söylenebilir. Yetersiz ve cılız da olsa ülkemizde tarımda arayışların gözlendiği günümüzde, bu çabalara Çukurova’dan/Adana’dan yerinden ve uygulamadan bir ses ve katkı verilmemesi büyük bir eksiklik olur.
“ÖNLEM ALMAK ZORUNDAYIZ”
Adana’nın ve Çukurova’nın tarımsal potansiyelini ortaya koymak, mevcut tarımsal üretim ve yapısını belirlemek, güncel tarımsal sorunları çözümüne katkı sunmak, dünya ve ülkemizdeki çevresel, ekonomik ve sosyal gelişme eğilimleri ışığı altında geleceği kestirmek ve alınabilecek önlemler ve hazırlıklar konusunda fikir üretmek son derece önem taşımaktadır.
Bu temel amaçlarla merkezi yönetim ve tarım paydaşları arasında işbirliğini geliştirmek, bilgi paylaşımını etkili kılacak iletişim ağını güçlendirerek diyaloğu sağlamak, isabetli tarım politikalarının oluşturulması ve tarımı geleceğe yönelik alternatif senaryolar perspektifiyle ele almak amacıyla Anayasa’nın 98 ve içtüzüğümüzün 104 ve 105. maddeleri gereğince meclis araştırması açılmasını saygılarımızla arz ve teklif ederiz.”