Hoşgeldiniz  
ads

“Zirai İlaç Kullanım Talimatnamesi yenilensin”

admin | 25 Nisan 2019 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, ihraç edilen tarım ürünlerinin iadesini Meclis gündemine taşıyarak soruna acil çözüm üretilmesini istedi

“Çevre ve insan sağlığı gözetilerek alternatif mücadele uygulamaları başlatılsın”
ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, ihraç edilen tarımsal ürünlerin iadesinin engellenmesi için acilen Zirai İlaç Kullanım Talimatnamesi’nin yenilenmesini, mağduriyetin giderilmesi amacıyla insan ve çevre sağlığı gözetilerek alternatif mücadele yöntemlerinin belirlenmesini istedi. 
SORU ÖNERGESİ VERDİ
Rus tarım ürünleri denetim ajansı Rosselhoznadzor, Türkiye’den gönderilen 60 ton domates ve çileği, içinde tehlikeli tarım haşeresinin tespit edilmesi nedeniyle Rusya’ya girişini yasaklayarak geri çevirdiğini duyurdu. Yapılan açıklamada geçici muhafaza depolarında tutulan Türk menşeili toplam 39.5 ton domates ve 20.3 ton çileğin tehlikeli tarım haşeresi içerdiğini saptadıkları kaydedildi. Veteriner Laboratuvarı’nda yapılan uzman incelemesinde domateslerde Güney Amerika domates güvesinin, çileklerde ise batı çiçek tripsi (Kaliforniya tripsi) adlı haşerenin saptandığı belirtilerek, sağlıksız tüm ürünlerin geri çevrildiği vurgulandı. Asya, Afrika, Avrupa ve Amerika ülkelerinde sık olarak rastlanan Güney Amerika domates güvesinin tırtılları domatesin yanı sıra biber, patlıcan, patates, fasulye ve tütün ürünleri ile birlikte 224 bitki türüne zarar verdiğini belirten CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, yaşanan sorunu Meclis gündemine taşıdı. 
“OLAN ÇİFTÇİYE OLUYOR”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi sunan Ayhan Barut, “Tarımsal ürünlerin iadesinde siyasi nedenleri düşünmekle birlikte acilen Zirai İlaç Kullanım Talimatnamesi’nin yenilenmesi gerekiyor. Avrupa Birliği’nin (AB) zirai mücadelede yasak listesine koyduğu ilaçları hemen yasaklıyoruz ama onların kullandığı ilaçları kullanamıyoruz. Örneğin aynı iklim koşullarına sahip olduğumuz İspanya’nın kullandığı ilaçları kullanamıyoruz. Kullanmak istenildiğinde ‘Bu ilaç faydalılara zararlı, bu ilacı bir araştıralım’ gibi gerekçeler sunuluyor ama bir çözüm üretilmiyor. Olan çiftçiye ve ihracatçıya oluyor” dedi. 
“ALTERNATİF YÖNTEMLER GELİŞTİRİLMELİ”
Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve güvenliği açısından, gerek biyolojik gerekse zirai mücadele yöntemlerinin etkin biçimde  uygulanması gerektiğini vurgulayan Ayhan Barut, “Bir yandan tarım alanlarımızı ve çevreyi koruyup gözetirken diğer yandan da tarımsal üretim ve üreticinin zarar görmemesi için bu uygulamaların hızla yaşama geçirilmesi bekleniyor. Bu görev Tarım ve Orman Bakanlığı’na düşüyor. Artık iklim değişiyor, bazı zararlıların yapısı da değişiyor. Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü’nün çevre, tarım ve insan sağlığını gözeterek, güvenli alternatif çözümler üreterek bütün yeni uygulamalara girişmesi, zirai ilaçları düzenlemesi ve doz ayarını yenilemesi gerekiyor” diye konuştu.  
BU SORULAR YANIT BEKLİYOR
CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, şu sorulara yanıt verilmesini istedi:”1.  Değişen iklim koşulları ve zararlı yapısı gözetilerek Zirai İlaç Kullanım Talimatnamesi’nin acilen güncellenip yenilenmesini düşünüyor musunuz?2. Rusya başta olmak üzere ihracat yapılan başka hangi ülkelerden hangi ürünlerimiz geri çevrilmiştir? Bu ürünlerin miktarı ne kadardır?3. Tehlikeli haşere tespiti ile geri gönderilen ürünlerin yurt içinde satışı yapılmakta mıdır?4. İhracat yapılan ülkelerdeki laboratuvar incelemesinde ortaya çıkan bu tehlikeler neden bizim laboratuvarlarımızda tespit edilemiyor? Ülkemizde bulunan laboratuvarların teknolojik yetersizliği mi yoksa teknik personel yetersizliği mi buna neden oluyor?5. Son olarak iadesi duyurulan domates ve çilek hangi bölgemizde hangi ilimizde yetişen ürünlerdir? Yetişen bölgeye dair bir inceleme/değerlendirme yapılacak mı? Bölgede yetişen ve yerelde tüketilen bu ürünler ile diğer meyve ve sebzelerde böyle bir tehlike yok mudur?6. Söz konusu tehlikeli tarım haşerelerinin oluşması, bulaşması ve yayılmasının sebebi nedir? Önleyici hangi tedbirler alınmaktadır ya da neden alınmamaktadır? 7. Yaşanan iadeler nedeniyle büyük zarar gören ihracatçılarımız ile üreticilerimizin zararını önleyecek hangi tedbirler alınmakta ve hangi destekler verilmektedir?8. Ülkemizde tehlikeli haşere tespiti yapılamamış ve tüketilmiş ürünlerin insan sağlığına verdiği/vereceği zararlar nelerdir? Bu konuda özellikle iade edilen ürünlerin yetiştiği il ve bölgede bir sağlık taraması yapılacak mı?9. Yurt dışından ithal edilen ürünlerde bizim laboratuvarlarımızda tespit edilen bir tehlike söz konusu mudur? Hangi ülkeden ithal edilen hangi ürünlerde böyle bir tespit yapılmıştır? Olmuş ise aynı şekilde geri gönderim yapılmış mıdır? Hangi ülkelere hangi ürünler geri iade edilmiştir?10.  AB’nin yasak listesine aldığı ilaçlar hemen yasaklanırken Avrupa ülkelerinde kullanılan zirai ilaçların ülkemizde de kullanabilmesi için çalışma yapacak mısınız?11. Tarım alanlarımızı ve çevreyi koruyup gözetirken tarımsal üretim ve üreticinin zarar görmemesi için yeni, etkin ve alternatif uygulamaları yaşama geçirecek misiniz?”

643 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.