admin | 17 Mart 2019 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Manşet, Sağlık, Sürmanşet A- A+
ADANA / Adana’daki kamu, özel, vakıf hastaneleri, sivil toplum kuruluşları, sağlık dernek ve odaları ile sağlık alanında hizmet veren firmalar, yabancı katılımcılarla sağlık çalışmalarını, çalışanlarını ve kurumları halka tanıtmak için bir araya geldiği, Adana Valiliği tarafından Güney Adana Kalkınma Projesi kapsamında gerçekleştirilen 1. Adana Sağlık Festivalinde ziyaretçiler çok güzel anlara tanıklık ediyor.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İsa Coşkun’a hastaları sürpriz yaptı. Bypass ve kalp kapağı ameliyatlarını gerçekleştirdiği hastalarını bir anda karşısında gören İsa Coşkun’un mutluluğu gözlerinden okunuyordu. Duygusal anlarında yaşandığı buluşmada hastalar doktorlarıyla bol bol fotoğraf çektirdi.
Hastaları ile tek tek ilgilenen Doç. Dr. İsa Coşkun, ameliyat sonrası kontrollerini aksatmamaları gerektiğini vurgularken, “Gerçekten çok şaşırdım. Tedavilerinin ardından yıllar sonra onları böyle sağlıklı görmek beni çok mutlu etti ve gururlandırdı. Hepsine çok teşekkür ediyorum” dedi.
Festivali ziyaret eden vatandaşlara da uyarılarda bulunan Coşkun, koroner arter hastalığı ile mücadelede en önemli adımın, hastalıktan korunmak olduğunu belirterek, “Hastalık bir takım risk faktörleri varlığında çabuk ortaya çıkmakta ve hızlı ilerlemektedir. İyi kolesterol düzeyinin yüksek olması hastalık riskini azaltmaktadır” dedi.
Coşkun, risk faktörlerini ise şöyle sıraladı:
“Erkeklerde daha sık olmakla birlikte 45 yaşın üstü, kadınlarda 55 yaşın üstü veya erken menopoza girenler, birinci derecede (anne, baba, kardeş) erkek akrabalarda 55 yaşından, birinci derecede kadın akrabalarda 65 yaşından önce kalp damar hastalığı, kalp krizi (infarktüs) veya ani ölüm bulunanlar, sigara kullananlar, hipertansiyonu ve diyabet hastaları risk altındadır. Haftada en az 3 gün ve günde en az 30 dakika egzersize zaman ayırmalısınız.
Bu risk faktörlerinin bazılarının değiştirilebildiğini ancak bazılarının da değiştirilemediğini ifade eden Coşkun, “Yaş, cins, aile öyküsü gibi faktörler değiştirilemez. Kalp damar hastalıkları, soğuk algınlığı, grip gibi geçici ve iyileştiği zaman arkasında iz bırakmayan hastalıklar değildir. Hastalık geliştiği zaman devamlı ilerlemeye ve problem çıkarmaya eğilimlidir. Ondan dolayı bu risk faktörleriyle mücadele, hastalığın ortaya çıkışını önlemesi, hastalık gelişenlerde ise hastalığın ilerleme hızının yavaşlatılması hatta durdurulmasını sağladığından dolayı son derece önemlidir. Dolayısıyla kalp damar hastalıkları ile mücadele, değiştirilebilir risk faktörleriyle mücadele demektir” dedi.