admin | 26 Ekim 2018 | Manşet, Sürmanşet A- A+
ADANA / Gırtlak kanseri, akciğer, meme ve sindirim kanserlerinden sonra en sık görülen kanser türü. Gırtlak kanserinin sebebinin öncelikle genetik yatkınlık olduğunu belirten Kulak Buruk Boğaz Uzmanı Op. Dr. Soner Kadıköylü, gırtlak kanserinde, sigara ve hava kirliliğinin de etkisi olduğunu ve erken teşhisin çok önemli olduğunu vurguladı.
SES KISIKLIĞINA DİKKAT
Gırtlağın, üst, orta ve alt kısım olarak 3 ana bölüme ayrılan, açılıp kapandıkça nefes almayı, konuşmayı ve yutkunmayı sağladığını ifade eden Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Soner Kadıköylü, “Genetik yatkınlıkla beraber, sigara ve hava kirliliği gibi dış etkenler gırtlak kanserine zemin hazırlar. Genellikle ses tellerine yakın bölgelerde oluşur. Bu nedenle kanserin ilk belirtileri sesin değişimiyle alakalıdır” dedi.
73 YAŞINDA KANSERİ YENDİ
Ses kısıklığının yanında yutma güçlüğü belirtisinin de görülebileceğini kaydeden Kadıköylü, “Yutma güçlüğü şikâyetiyle hastanemize başvuran 73 yaşındaki hastamız Elif hanımın gırtlak girişinde(sinüs piriformis ve hipofarenkste ) kitle saptandı ve biyopsi sonucu kanser tanısı konuldu. Hastamızın operasyonla gırtlağı kısmi olarak alınarak, boyna yayılım olan tarafı da temizlendi (supraglottik larenjektomi+bilateral boyun diseksiyonu+hiipofarengeal tümör eksizyonu)” dedi.
Patoloji raporu sonrasında hastaya radyoterapi verildiğini belirten Op. Dr. Soner Kadıköylü, “Bu tür ameliyatlardan sonra (supraglottik larenjektomi) hastalarda yutma zorluğu, akciğere yediklerinin kaçması durumu yaşanabilir ama Elif hanım bu durumu azmiyle yendi. Şuan 3 aylık takipler planladık ve hastamızı sağlığına kavuşturduk” diye konuştu.
ERKEN TEŞHİS
Erken teşhisin çok önemli olduğunu vurgulayan Kadıköylü, “Hastalar, yutma, boğazda takılma hissi, solunum sıkıntıları, boyunda kitleler, boyun ağrıları gibi şikayetleri ciddiye alıp mutlaka doktorlarına başvurmalılar. Hastalar, endoskopik muayenede titizlikle incelenmeli, gerektiğinde de şüpheli bir durumda biyopsi alınmalıdır. Dokunun mutlaka patolojik olarak araştırılması gerekmektedir” dedi.