Hoşgeldiniz  
ads

ŞAŞILIKTA ERKEN TEDAVİ ÖNEM TAŞIYOR

admin | 25 Eylül 2023 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Önder Üretmen, çocukluk çağı hastalığı olan şaşılıkta erken tanı ve tedavinin, çocuktaki görme fonksiyonlarını daha iyi koruduğunu söyledi.

Şaşılığın, görme eksenlerindeki paralelliğin bozulması sonucunda geliştiğini belirten Üretmen, takip ve tedavinin uzman hekim gözetiminde gerçekleştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

“Şaşılık toplumda yüzde 5 oranında görülmekte iken, vakaların yüzde 2’si hayatın ilk 6 ayında ortaya çıkmaktadır” diyen Prof. Dr. Önder Üretmen, “Şaşılık sadece estetik bir bozukluk değil, aynı zamanda görme fonksiyonlarını bozan önemli bir klinik tablodur” dedi.

Şaşılığın esas olarak çocukluk çağı hastalığı olduğunu hatırlatan Üretmen, şunları söyledi: “Muayenede göz hekiminin yeterli zamanı, sabrı dikkati ve tecrübesi bulunmalıdır. Şaşılık olgusunda rutin göz muayenelerine ek olarak özel tanı yöntemleri uygulanmalıdır. Şaşılık, genellikle kaymanın yönüne göre sınıflandırılmaktadır. Kaymanın yönü içe, dışa, yukarı, aşağı veya bu yönlerin birleşimi şeklinde olabilir. En sık kayma tipi içe kaymalardır. Onu dışa kaymalar izlemektedir. Özellikle küçük çocuklarda göz kapakları, göz ve yüz yapısı nedeniyle gözlerin pozisyonu yanlış algılanabilir ve şaşılık olduğu düşünülebilir. Şaşılık olmadığı halde şaşılık izlenimi veren bu durumlara ‘Yalancı Şaşılık’ adı verilmektedir. Kesin tanı dikkatle yapılacak tam bir oftalmolojik muayeneyle konulmalıdır”

HER YAŞTA TEDAVİ MÜMKÜN

Şaşılığın her yaşta tedavi edilebildiği bilgisini veren Prof. Dr. Önder Üretmen, sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle çocukluk çağında ortaya çıkan sabit şaşılık olgularında tedavinin erken yapılmasıyla çocuktaki görme fonksiyonları daha iyi korunmakta ve derinlik hissinin kaybolması önlenmektedir. Bu nedenle şaşılıktan şüphelenildiği anda göz hekimine başvurulmalıdır. Şaşılık göz tembelliğine de neden olabilir. Bu durumda şaşılığın tedavisiyle göz tembelliği tedavisi beraber yürütülmelidir. Şaşılığın tedavisi tipine ve nedenine göre değişmektedir. Şaşılığın hem cerrahi hem de cerrahi dışı tedavisi vardır. Örneğin yüksek hiperopisi olan bir çocukta gelişen içe kayma sadece gözlük kullanımıyla tedavi edilebilir. Buna karşılık hayatın ilk aylarında ortaya çıkan kaymalar genellikle cerrahi tedavi gerektirir.

Erişkinlerde ortaya çıkan ani şaşılıklarda ilk yapılması gereken nedenin ortaya çıkarılması ve hastanın günlük hayatını etkileyen çift görmenin tedavisidir. Erişkin yaşlarda göz dışı kas felçlerine bağlı gelişen kaymalarda botox enjeksiyonuyla olumlu sonuçlar alınmaktadır. Kullanılan cerrahi dışı tedavilerin yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi tedavi ihtiyacı doğmaktadır”

PSİKOLOJİK SORUNLARA DA NEDEN OLUYOR

Şaşılık hastalığının sadece görsel ve estetik olarak değil, psikolojik anlamda da sorunlara neden olabildiğini kaydeden Prof. Dr. Önder Üretmen, “Çocuklarda şaşılık, göz tembelliği ve derinlik hissi kaybına neden olmasının yanında, estetik kaygılar ve toplum tarafından olumsuz algılanması nedeniyle psikolojik sorunlara da yol açabiliyor” ifadesini kullandı.

181 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.