Hoşgeldiniz  
ads

BAŞKAN ECZ. YALBUZDAĞ, “İLAÇ İLE ZEHİRİ AYIRAN DOZUDUR”

admin | 04 Şubat 2022 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Seyhan İlçesi muhtarlarının yoğun katılım gösterdiği eğitimin açılış konuşmasını yapan Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, “Adana Eczacı Odası olarak, Seyhan Kaymakamlığı Proje ve Koordinasyon Bürosu ve İl ve İlçe Sağlık Müdürlüğü ile birlikte sağlık okuryazarlığı, akılcı ilaç kullanımı ve atık ilaçlar konusunda siz değerli  muhtarlarımıza yapacağımız bilgilendirme toplantısına hoşgeldiniz. Biz halk sağlığını korumakla görevli olan eczacılar, halkımızın en yakın sağlık danışmanı olarak görev yaparken siz muhtarlarımız da vatandaşlarımıza hizmet etmektesiniz. Biz eczacılar, ilacın uzmanı olarak ilacın üretiminden tüketimine, sonrasında farmakovijilans ile yan etkilerine sonrasında atık haline gelen ilaçların imhasında da görev almaktayız. İlaçlar kimyasal maddelerdir. Yüzyıllardır Paracelcus’un söylediği gibi ‘İlaç ile zehiri ayıran dozudur’, uygun dozda alınmayan ilaçlar da zehirdir. Su zehir midir? dersek hayır diyebilirsiniz ama 20 litre suyu içtiğinizde su da zehirdir. İlaçların kullanımı, saklanması, sağlık okuryazarlığı ve atık ilaçlarla ilgili konusunda uzman değerli meslektaşlarım sizlerle bilgilerini paylaşacaklar. Sizleri burada ağırlamaktan ve bilgilendirmekten gurur duyduk, mutlu olduk.” dedi.

ANTİBİYOTİK İKRAM DEĞİLDİR

İlacın bir hastalığın teşhisinde, tedavisinde, belirtilerinin azaltılmasında, önlenmesinde kullanılmak üzere hazırlanmış ürün olduğunu ifade eden ADEO Yöneticileri Uzm. Ecz. Fatma Tuğçe Dalkır, Ecz. Tansu Erkişi, Ecz. Sedat Unul ve İl Sağlık Müdürlüğü Eczacılık Birimi Sorumlusu ve Adana Akılcı İlaç İl Koordinatörü Ecz. Fatma Sena Karadepe, etkinliğine katılan muhtarlara ‘Sağlık Okuryazarlığı Nedir?’, ‘İlaç Nedir?’, ‘Eşdeğer İlaç Farmakovijilans (Beklenmeyen Etki Bildirimi)’, ‘Akılcı İlaç Kullanımı’, ‘Akılcı Antibiyotik Kullanımı’ ve ‘Atık İlaç Yönetimi’ konularında bilgi verdi.

Eşdeğer ilaçların etken maddelerinin aynı olması nedeniyle güvenle kullanılabileceği, hekimin önermediği gereksiz ve uygunsuz vitamin kullanılmaması gerektiği, internet üzerinden asla ilaç temin edilmemesi, hekim önermediyse, konu komşunun önerisiyle asla antibiyotik kullanılmaması, antibiyotiğin bir ikram ürünü olmadığı ve tedavinin sağlanması için antibiyotiğin yarım bırakılmaması gerektiği, salgınlardan korunma tedbirlerine mutlaka uyulması, maske kullanımı ve el yıkamanın çok önemli olduğu anlatıldı.

EĞİTİMLER FARKLI KONU VE KONUKLARLA SÜRECEK

Muhtarların merak ettiği soruların yanıt bulmasının ardından Adana Seyhan Kaymakamlığı Proje ve Koordinasyon Bürosunca Seyhan İlçesinde bulunan okulların öğrenci velilerine yönelik ilkyardım, iletişim, öfke kontrolü, kanser, kalp ve kadın hastalıkları gibi hastalıklara erken farkındalık yaratma amacıyla her hafta farklı konu ve alanında uzman sağlık çalışanlarıyla eğitim verileceği, bu eğitimlerin Mayıs ayı ortalarına kadar süreceği bilgisi verildi.

268 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.