admin | 23 Ağustos 2021 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+
Ayhan Barut, gübrede fahiş fiyatlara çare bulunmasını istedi
“Gübre fiyatları geçen seneye göre 2 kattan fazla arttı”
“Gübredeki fahiş artış çiftçiyi yaktı”
ADANA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, geçen yıl ton fiyatı bin 600 lira olan taban gübresinin 4 bin lirayı geçtiğini, aynı dönemde tonu 2 bin lira olan DAP gübrenin ise şimdi 6 bin 500 liraya dayandığını belirterek, “Tarımsal üretimin vazgeçilmezi gübredeki fahiş fiyat artışları çiftçinin ocağını söndürüyor. Çiftçiyi yakan gübre fiyatlarına çare bulunsun” dedi.
“VERİME ETKİSİ ÇOK BÜYÜK”
Tarımda verim için gübre kullanımının önemine dikkat çeken CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, mazottan tohuma tüm tarımsal üretim maliyetlerinde olduğu gibi çok artan gübre fiyatlarının da çiftçiye darbe vurduğunu aktardı. AKP iktidarı ve Tarım Bakanlığının çiftçinin ocağına düşen yangını söndürmediğini belirten Barut, “Tarımda gübre kullanımı çok önemli ama kimse buna dikkat etmiyor. Türkiye’de ortalama 5.5 milyon ton civarında tarımsal gübre kullanılıyor. Verim için gübre kullanımı çok önemli. Artan fiyatlar nedeniyle çiftçi gübre kullanımından uzaklaşıyor, verim kaybı yaşıyor, ekonomik yönden zarar görüyor, borcu daha da artıyor. Bunun yanı sıra ülke üretimi darbe alıyor, ithalat lobileri seviniyor” diye konuştu.
FAHİŞ FİYATLARI PAYLAŞTI
Gübre üretiminin ana hammaddeleri olan doğalgaz, fosfat kayası ve potas tuzu ile amonyak, nitrik asit, sülfürik asit ve fosforik asitin ithal edildiğine vurgu yapan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“Gübrede ithalata bağımlıyız ve maalesef 2015-2021 yılları arasındaki dönemde gübre ve üretimine yönelik maddeler için yapılan ithalatın parasal karşılığı yaklaşık 8 milyar doları buldu. Gübre fiyatlarındaki artışa ithalat ve artan döviz kurları gibi gerekçeler sunuluyor. Geçen yıl tonu bin 600 lira olan 20-20 taban gübresinin fiyatı 4 bin lirayı geçti. Aynı dönemde tonu 2 bin lira olan DAP gübrenin şu anki fiyatı 6500 lirayı aştı. Yine geçen sene 1 bin 600 lira olan ÜRE gübrenin fiyatı 4 bin 500 lirayı geçti. Bu rakamlar çiftçinin ocağına incir ağacı dikildiğini gösteriyor. Çiftçinin ocağını söndüren gübre fiyatları kendisini de yakıyor. Bir kez daha sesleniyoruz iktidara. Tarımsal üretim ve çiftçi için yaşamsal önemdeki gübredeki bu yangına çare bulun. Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığı ve alternatif yöntemler geliştirip gübredeki fahiş fiyatları önleyin. Aksi takdirde üretecek çiftçi kalmayacak.”