admin | 26 Mayıs 2020 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+
Sıcak zararı Meclis gündeminde
“Aşırı sıcak ve poyraz da sigorta kapsamına alınsın”
Narenciyeyi sıcak vurdu
Narenciye üretiminde büyük kayıp
“Afet bölgesi ilan edin, üretici zararını karşılayın”
ADANA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, geçtiğimiz günlerde Adana başta olmak üzere Çukurova Bölgesi’nde etkili olan aşırı sıcaklar nedeniyle yüzde 80’lere varan rekolte kaybının olduğunu söyledi. Üreticilerin yaşadığı büyük mağduriyete değinen Barut, “Büyük zararı oluşan narenciye üreticilerimizin zararları karşılanmalı, afet bölgesi ilan edilmeli, çiftçi borçları faizsiz ertelenmeli, üreticilerimize ayni ve nakdi yardım yapılmalıdır” dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Tarım ve Orman Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi sunan Barut, feryat eden çiftçiye yardım eli uzatılmasını istedi.
“FERYAT EDEN ÜRETİCİYİ GÖRMÜYORLAR”
Narenciye üretiminin Çukurova Bölgesi ve Adana için en önemli gelir kaynaklarının başında geldiğini belirten Ayhan Barut, “Ancak son yıllarda yaşanılan gerek olumsuz hava koşulları gerekse hükümetin yanlış tarım politikaları girdi maliyetlerini dahi karşılamakta zorlanan üreticiye kan ağlatmıştır. Maalesef ki Çukurova bölgemiz bu yıl içinde aşırı don ve aşırı yağıştan ovaların su basması, aşırı sıcaktan meyvelerin dalında yanması, Akdeniz Meyve Sineği zararlısı (AMS) gibi birçok olumsuz olayların başrolünde olmuştur. Buna rağmen tarım için pembe tablo çizenler, ‘yandım anam’ diyen üreticiyi görmemiş feryatlarına kulak asmamıştır” diye konuştu.
“YIKICI AFETTİR”
Ülke genelinde olduğu gibi son dönemde Adana’da da etkili olan aşırı sıcakların üreticiyi mağdur ettiğini aktaran Barut, şunları kaydetti:”Son günlerde pandemi sürecinde dahi canını hiçe sayarak üreten çiftçimizin narenciye ürünlerinde mevsim normallerinin üzerinde ani değişiklik gösteren hava durumları, 50 dereceleri bulan kavurucu çöl sıcakları ve kuzeyden esen poyraz yeni yeni meyve vermeye başlayan ağaçlardaki narenciyelerin dökülmesine sebep olmuş ve buna bağlı olarak yüzde 80’e varan oranlarda hasar meydana gelmiştir. Bu durum narenciyede büyük rekolte kaybına sebep olacak, dalda kalan ürünün ise büyüme aşamasında kabuk kalitesini koruyamayacağı için ticari değeri çok düşük olacaktır. Bu durum narenciye üreticisi için çok yıkıcı bir afettir. Bu kapsamda narenciye üreticisinin hasarının karşılanması üretici için hayati bir değer taşıyacaktır. Üreticinin yüzünü güldürüp bu sektörün tüm paydaşlarından geçimini sağlayan birçok insanın mağduriyetinin ortadan kaldırılması sağlanmalıdır. Aşırı sıcak ve poyrazın da sigorta kapsamına alınması için TARSİM’in de gerekli düzenlemeleri yapmasını istiyoruz.”
“AFET BÖLGESİ İLAN EDECEK MİSİNİZ?”
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut’un, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e sunduğu önergede şu sorular yer aldı:”1-Bölgede narenciye üreticisinin ürünlerinde oluşan hasarın karşılanması için hasar tespiti yapılacak mı? Söz konusu mağdur üreticilerin zararlarının karşılanması için bir çalışmanız olacak mı? 2- Bugüne dek bölgemizde yaşanılan doğal afetler nedeniyle narenciye üreticilerinin yaşadığı mağduriyeti ve uğradıkları zararlara yönelik hangi tespitlerde bulunulmuştur? 3-Narenciye üreticisinin mevsimsel etkilerden kaynaklanan zararları nedeniyle Tarım Kredi Kooperatiflerine, Ziraat Bankasına ve özel bankalara olan kredi borçlarının faizsiz ve en az iki yıl olarak ertelenmesine yönelik bir girişimde bulunacak mısınız?4-Söz konusu bölgeyi afet bölgesi ilan edip üreticinin zararlarını karşılayacak mısınız?5-Zarara uğrayan çiftçilerimiz için düşük faizli kredi ya da teşviklerde bulunacak mısınız? 6- Mevsim normallerinin üzerinde oluşan kavurucu çöl sıcaklarının ve kuzeyden esen poyrazın tespiti verileri Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alacak mısınız?”7- Aşırı sıcak ve poyrazın da sigorta kapsamına alınması için TARSİM üzerinden bir düzenleme yapılacak mıdır?8- Yeni dönem geldiği halde 2019 yılından beri bekleyen çiftçilerimizin yağlı tohumlarda uygulanan destekleme primleri halen verilmedi. Ne zaman ödemeyi düşünüyorsunuz?”